24 Haziran 2017 Cumartesi

KURAN -80- (78) NEBE SURESİ TÜRKÇE ÖZÜ

(Bismillahirrahmanirrahim)
(her şeye) Yaratılmışlara sonsuz ve sınırsız lütuf, ihsan, rahmet bahşeden, rahmetiyle sayısız nimetler ihsan eden, merhameti ve rahmeti bol, kulluk edilmeye layık tek ilah Allah'ın ismi ile (yardımıyla) (başlanır)
\Aynı zamanda müşriklerin bir işe başlarken Allah yerine kendi ilahlarının adlarını zikretmelerine nispettir\


NEBE = Önemli haber
40 Ayet - /Önemli haber : Kur'an!/

----- Mekke döneminin son yıllarında, Mearic suresinden sonra vahyedilmiştir. Adını ikinci ayette geçen ve "önemli haber" anlamına gelen "nebe" kelimesinden alır. Müşriklerin Hz.Muhammed'e ve onun getirdiği mesaja muhalefet etmeleri eleştirilmektedir. Ayrıca kainattaki ilahi nimetler hatırlatılarak tevhit vurgusunun yapıldığı surede, kıyamet sahneleri üzerinden müşriklere yönelik uyarılar ve müminlere müjdeler de yer almaktadır. -----
(bkz.Hasan Elik & Muhammed Coşkun, "İndirildiği Dönemin Işığında Kur'an Tefsiri)

HESAP GÜNÜ UYARISINI ALAYA ALAN MÜŞRİKLERE UYARI

Ey Muhammed'in peygamberliğine inanmayıp onun ahiretle ilgili uyarılarını dikkate almayan müşrikler!
1-Birbirinize neyi sorup duruyorsunuz?
2-İçinizden biri olan Muhammed'i seçerek gönderdiğimiz o büyük haber vahye niçin inanmıyor
3-O'na niçin muhalefet ediyorsunuz.

4-Gerçek şu ki yakında; sizlere bahşedilen ömür sona erince ahirette yeniden diriltilecek ve elçimizin tebliğ ettiği tevhit mesajının gerçekten de Allah'ın vahyi olduğunu anlayacaksınız.
5-Yok yok, gerçekten anlayacaksınız!

KAİNATTAKİ İLAHİ NİMETLERİN TEVHİDE DELALETİ

Ancak bu tevhit hakikatini anlamanız için illa da ahiret gününün  gelmesi gerekmez. Çevrenizdeki nimetlere bakarsanız bunları size veren Allah'tan başka hiçbir varlığın kulluk edilmeye layık olmadığını anlarsınız. 
6-Biz yeryüzünü, yaşamanız için bir sergi gibi en uygun şekilde yaratıp
7-Dağları sağlam birer kazık yapıp sabitledik
8-Sizleri dişili erkekli çiftler halinde yarattık
9-Uykunuzu dinlendirici
10-Sizi tıpkı bir elbise gibi sarıp sarmalayan geceyi örtü yaparak
11-Gündüzü ise çalışma vakti olarak düzenledik
12-Üzerinizdeki muazzam güzellikteki yedi kat gökyüzünü yaratıp
13-Bir de ısı ve ışık saçan bir kandil olarak güneş'i oluşturduk. (bkz.Nuh 71/16)
14-Yağmurla yüklü bulutları rüzgarla sürükleyip bol bol yağmur yağdırdık
15-Türlü bitkilerin sizlere rızık olarak yetişmesini sağlayalım
16-Ve sarmaş dolaş olmuş bahçeleri oluşturalım diye.
Kısacası içinde yaşadığınız kainat bütünüyle Allah'ın size bahşettiği nimetlerle doludur. O halde hem Allah'ın nimetlerinden faydalanıp hem de nasıl O'na ortak koşarsınız?

MÜŞRİKLERİN HESAP GÜNÜNDE KARŞILAŞACAKLARI CEZA

17-İyiyi kötüden ayırmanın vakti bellidir.
18-Bilin ki sura üflenip kıyamet başladıktan sonra, hepiniz diriltilip Allah'ın huzuruna çıkartılacak ve yaptıklarınızın hesabını vereceksiniz.
19-Gökyüzü parça parça edilecek
20-Dağlar yerinden kopacak, toz dumana karışıp sadece serap olacaklardır.
21-O gün cehennem, siz müşriklere ev sahipliği yapmak için bekliyor olacaktır
22-Azgınlar için yegane sığınak olarak
23-Sizin gibiler orada çağlar boyu kalacak
24-Ve ne bir serinlik ne de bir yudum içecek bulabileceklerdir.
25-Bulabilecekleri tek şey kaynar su ile irin olacaktır.
26-Böylece tam müstehak oldukları cezayı göreceklerdir. 
27-Çünkü onlar ilahi mesaj getiren elçilerimize iman etmemiş
28-Hesap günü uyarılarını umursamamışlardı.
29-Ama biz onların yaptıkları her şeyi bir bir kaydediyorduk.
30-Bu yüzden hesap günü onlara, "Tadın bakalım şimdi azabı! Bugün size yapılacak ikram olsa olsa daha fazla azap olacaktır!" diyeceğiz. 

MÜMİNLERİN ÖDÜLLERİ

31-Allah'tan çekinip elçilerimize iman edenler ise bu dehşet verici cehennem azabından kurtulup zafer elde etmiş olacak, içinde ebedi olarak yaşayacakları cennet nimetlerine kavuşacaklardır.
32-Cennette onları bahçeler ve üzüm bağları bekliyor olacak
33-Dolgun, gözkamaştırıcı ve cennet ahalisinin kalitesine denk (ağzına layık)
(Bu ayet de Kur'an'ın en çok eziyet edilen ayetlerinden birisidir. Bağlamının 32. ayetteki "bahçeler ve üzüm bağları" olmasına rağmen, o bağlamdan tamamen koparılıp "göğüsleri yeni tomurcuklanmış genç kızlar" gibi saçma sapan bir bağlama oturtularak yıllarca ayete adeta işkence edilmiştir. Ayet aslında basit ve sadece üç kelimedir; (latin harfleri ile yazılışıyla) "ve kavâibe etraben" (ve) kevaibe = dolgun, gözkamaştırıcı (Türkçe tam karşlığı "dört dörtlük". Kabe de bu kökten gelir. "Kübik / her tarafı eş" demektir) etraben = yaşıt, denk (gibi) Ayetin hiç bir yerinde "kadın, kız, dişi vs geçmez. Önceki ayette geçmediği gibi, sonraki ayette de geçmemektedir. Sadece cennet tasvirine yönelik edebi bir tavrı vardır. Kadın - erkek farketmeksizin aralarından hiçbirine zerre haksızlık yapılmadan cennete alınacağını açık bir biçimde yazan Nisa 4/124'e rağmen sanki cennette sadece erkeklere hizmet verilecekmiş ve ilahi bir metnin bu uslubu kullanması mümkünmüş gibi, Arap dil ve edebiyatı bir kenara bırakılıp Kur'an'a yıllarca haksızlık yapılmıştır, yapılmaya da devam edilmektedir. "Zevc" ve "Hur" kelimelerinin başına gelenlerin bin beteri bu ayetin başına gelmiştir.
(Bu ayet için, Mehmet Okuyan hocamın ilmine minnettarım
34-Ve içi dolu kadehler bekliyor olacaktır. 
35-Dünyada sizin gibi müşriklerden gördükleri eziyet ve hakaretten kurtulmuş olacak, bir daha asla kötü söz ve muameleye maruz kalmayacaklardır. 
36-İşte bu, rabbiniz olan Allah'ın onlara, iman etmeleri ve emirlerine uygun yaşamalarına karşılık verdiği ödüldür. 

HESAP GÜNÜ ve MÜŞRİKLERİN SON PİŞMANLIKLARI

37-O gün mutlak hükümranlık, göğü, yeri ve ikisi arasındaki her şeyi yaratıp insanların istifadesine sunan Allah'ındır. Huzurunda kimse ağzını açamayacaktır. O'nun dışında kimsenin hiçbir güç ve yetkisi yoktur. Kendilerinden şefaat beklediğiniz varlıkların o gün hiçbir faydası olmayacaktır. 
38-Çünkü Cebrail'in (bkz.İbn Kesir) ve meleklerin, Allah'ın huzuruna saf saf dizilecekleri o gün, sadece dünya hayatında Allah'tan başkasına kulluk etmemiş tevhit ehlinden Allah'ın izin verdiği kimseler konuşabilecektir. (Bkz.İbn Abbas, Mücahid, İkrime
39-İşte o hesap günü muhakkak gelip çatacaktır, bunda hiç kuşku yoktur. (bkz.Taberi) Artık dileyen bu uyarıları dikkate alır ve kendini o gün için hazırlar. 

40-Ey Muhammed'in peygamberliğini yalanlayan ve Allah nezdinde bazı varlıkları şefaatçi kabul edip ona ortak koşan müşrikler! Sizi, geleceğinde hiç kuşku olmayan hesap günü hakkında açık açık uyarıyoruz. Bu uyarıları dikkate almayanlar o gün, karşılarına çıkarılan hesabı görünce çok pişman olacaklar, "Keşke toprak olup gitseydim de bu günleri görmeseydim!" diyeceklerdir.

(Surelerin Türkçe özü için, Sayın Hasan Elik ve Sayın Muhammed coşkun hocalarımızın ilmine ve onların "İndirildiği Dönemin Işığında Kur'an Tefsiri - Tevhit mesajı" isimli muhteşem eseri ile Sayın Abdülaziz Bayındır hocam ile Sayın Hakkı Yılmaz hocalarımın ilimlerine minnettarım)

Diğer sureler için link;
TÜRKÇE ÖZLÜ KURAN ve DİĞER YAZILAR