8 Haziran 2017 Perşembe

KURAN -69- (76) İNSAN / DEHR SURESİ TÜRKÇE ÖZÜ

(Bismillahirrahmanirrahim)
(her şeye) Yaratılmışlara sonsuz ve sınırsız lütuf, ihsan, rahmet bahşeden, rahmetiyle sayısız nimetler ihsan eden, merhameti ve rahmeti bol, kulluk edilmeye layık tek ilah Allah'ın ismi ile (yardımıyla) (başlanır)
\Aynı zamanda müşriklerin bir işe başlarken Allah yerine kendi ilahlarının adlarını zikretmelerine nispettir\

DEHR = Zaman
31 Ayet - /Özgür ve sorumlu varlık/

----- Genel kabule göre Medine döneminin son yıllarında vahyedilmiştir. Ancak içeriğini göz önüne aldığımızda Mekke'de nazil olduğunu ifade eden rivayetlerin daha daha isabetli olduğu sonucuna ulaşmaktayız. İnsanın kötülüğe de, iyiliğe de yönelecek şekilde yaratıldığı, yani insanın özgürlük ve sorumluluk duygusuna sahip olduğu vurgusuyla başlaması sebebiyle "İnsan suresi" adını almıştır. -----
(bkz.Hasan Elik & Muhammed Coşkun, İndirildiği dönemin ışığında Kur'an tefsiri)

İNSANIN ÖZGÜRLÜĞÜ ve SORUMLULUĞU 

1-İnsanın esamisinin bile okunmadığı, onu henüz yaratmadığımız günlerin üzerinden uzunca bir zaman geçti.
 2-Siz, kendi kendinizi yaratmıyorsunuz! (bkz.AlusiYüce Allah sizi, bir damlacık berrak sıvıdan yaratıp işitme, görme yeteneği ve diğer birçok hususiyet lütfederek mükemmel ve değerli (bkz.Kurtubi) bir varlık haline getiriyor. Bu yaratılışın maksadı imtihan edilmenizdir. 
3-Allah insanlara doğru yolu gösterir. İnsanlar ister görevini yapıp şükredenlerden olurlar, isterse o yolu görmezden gelip kafirlerden olurlar.

NİMETLERE NANKÖRLÜK EDENLERİN ACI SONU 

4-Ancak şunu unutmayın ki kendi seçimiyle Allah'a karşı nankörlük etmeyi tercih edenler ahirette kendileri için hazırlanan cehennem azabına maruz kalacaklardır. Orada onları zincirler, kelepçeler ve ateş beklemektedir. Allah'ın nimetlerine nankörlük etmeyip sadece O'na kulluk eden müminler ise büyük bir ödüle kavuşacaklardır. 

NİMETLERE ŞÜKÜRLE KARŞILIK VEREN MÜMİNLERİN DESTANSI ÖDÜLÜ 

5-Müminlere cennette kadehler dolusu hoş kokulu kafur[*] karışımından yapılmış muhteşem içecekler sunulacaktır. 
[*Kâfur ağacından elde edilen, hekimlikte kullanılan, beyaz ve yarı saydam, kolaylıkla parçalanan, güzel kokulu bir madde.
6-Bu güzel içecekler, müminlerin istedikleri gibi bol bol içebilecekleri gürül gürül pınarlardan akıyor olacaktır 
7-Çünkü onlar dünyada iken, Allah'a olan itaat sözünden dönmemişler, dehşetli mahşer gününün endişesini hep taşımışlar
8-Yoksulların, yetimlerin ve esirlerin her zaman yanlarında yer alıp onları doyurmuşlar 
9-Üstelik bunu yaparken onlara, "Biz bunu sizden bir karşılık veya teşekkür beklediğimiz için değil, sadece Allah rızası için yapıyoruz
10-Eğer sahip olduklarımızı Allah'ın emri gereği bu şekilde paylaşmazsak o dehşetli hesap gününde rabbimizin vereceği cezaya maruz kalmaktan korkarız" demişlerdir. 

11-İşte bu davranışlarından dolayı Allah da onları, korktukları mahşer gününün azabından koruyacak, yüzlerinde keder, yüreklerinde hüzün bırakmayacaktır. 
12-Dünyada tevhide ve Allah'a itaat esasına uygun yaşayıp karşılaştıkları zorluklara sabrettikleri için onları cennet nimetleriyle ödüllendirecektir.
13-Orada kavurucu sıcağa da, dondurucu soğuğa da maruz kalmayacak, ipekten giysiler içerisinde kendilerine tahsis edilen tahtlarına kurulacaklardır. 
14-Yanı başlarında dalları sarkmış ağaçlar ve onların meyveleri her zaman ellerinin altında olacaktır.
15-Çevrelerinde hizmetçiler dolaşacak
16-Gümüş ve billurdan kaseler içerisinde kendilerine ikram edilen içeceklerden diledikleri kadar içeceklerdir. 
17-Kendilerine, içimi çok hoş ve kolay zencefil karışımlı içecekler ikram edilecektir
18-"Selsebil" diye adlandırılan bir kaynaktan (bkz.Zemahşeri
19-Çevrelerinde ölümsüz genç erkek hizmetçiler fırdönecek. Onları gördüğünüz zaman saçılmış inciler sanacaksınız. 

20-Orada nereye baksan nimetler içinde yüzüldüğünü, büyük bir huzurun hakim olduğunu görürsün!
21-Oradakiler ince ve kalın, türlü ipek elbiseler giymiş, çeşit çeşit takılarla süslenmiş olacak ve rablerinin ikramı olan nimetlerden içeceklerdir
22-Onlara, "İşte bu, sizin ödülünüzdür. Dünya hayatında sahip olduğunuz nimetleri size bahşeden Allah'a nankörlük etmemeniz, O'na ve O'nun elçilerine itaat ederek yaşamanız boşa gitmemiştir" denilecektir. 

PEYGAMBER'E SABIR TAVSİYESİ 

Ey elçimiz Muhammed! Senin peygamber olduğuna inanmayan, Kur'an'ın ilahi vahiy olduğunu kabul etmeyen müşriklere aldırma! 
23-Zira bu Kur'an'ı sana parça parça Biz indirdik Biz! Kur'an'ı sana vahyeden Biziz!
24-Bu yüzden sen onların sözlerine, alaylarına ve eziyetlerine karşı dayanıklı ol, asla kendini onlara kaptırma! Rabbinin yardımıyla eninde sonunda zafer sizin olacaktır.
25-Sabah ve akşam daima rabbinin adını an! O'nun mesajını tebliğ et!
26-Geceleri de, seni manevi olarak kuvvetlendirmesi için namaz kıl; uzun uzun rabbine dua et.

MÜŞRİKLERİN AHİRET UYARISI KARŞISINDAKİ UMURSAMAZLIKLARI 

27-Gerçek şu ki müşrikler, çabuk geçen dünya hayatının zevkine aldanıp, zorlu hesap günü ile ilgili uyarıları umursamamakta, kendilerini uyaran elçimizi alaya almaktadırlar. 
28-Oysa onları yoktan yaratıp, güçlü ve kuvvetli bir varlık yapan mutlak kudret sahibi Allah, şayet dilerse onları bu umursamazlıklarından ötürü helak edip yerlerine başka bir toplum yaratabilir. 
Fakat O, merhametinden dolayı onlara hemen azap etmemekte ve inanmaları için fırsat tanımaktadır.

29-Ey müşrikler! İşte elçimiz Muhammed'e vahyetmekte olduğumuz Kur'an, size hesap gününü hatırlatmaya yönelik bir mesajdır. Hesap gününde kurtuluşa ermek isteyen, bu mesaja kulak verir ve elçimize iman eder.
30-Fakat siz Allah zorlamadıkça elçisine itaat edecek değilsiniz. (bkz.Zemahşeri) Allah sonsuz ilim ve hikmet sahibidir. Yaptıklarınızı görmektedir. Bütün bu emir ve mesajlar hep sizin iyiliğiniz içindir. 
31-Nitekim O, elçisine iman edenleri rahmetiyle cennetine yerleştirecektir. Elçiyi inkar eden zalimler için ise acı bir azap hazırlamıştır.

(Surelerin Türkçe özü için, Sayın Hasan Elik ve Sayın Muhammed coşkun hocalarımızın ilmine ve onların "İndirildiği Dönemin Işığında Kur'an Tefsiri - Tevhit mesajı" isimli muhteşem eseri ile Sayın Abdülaziz Bayındır hocam ile Sayın Hakkı Yılmaz hocalarımın ilimlerine minnettarım)

Diğer sureler için link;
TÜRKÇE ÖZLÜ KURAN ve DİĞER YAZILAR