23 Haziran 2017 Cuma

KURAN -76- (52) TÛR SURESİ TÜRKÇE ÖZÜ

(Bismillahirrahmanirrahim)
(her şeye) Yaratılmışlara sonsuz ve sınırsız lütuf, ihsan, rahmet bahşeden, rahmetiyle sayısız nimetler ihsan eden, merhameti ve rahmeti bol, kulluk edilmeye layık tek ilah Allah'ın ismi ile (yardımıyla) (başlanır)
\Aynı zamanda müşriklerin bir işe başlarken Allah yerine kendi ilahlarının adlarını zikretmelerine nispettir\

49 Ayet - /Musa peygambere ilahi vahyin verildiği Tûr dağı/

----- Mekke döneminin son yıllarında, secde suresinden sonra vahyedilmiştir. İsmini ilk ayette, Hz.Musa'ya vahyin verildiği Tûr (Sina) dağına yemin edilmesinden almaktadır. Kısa olmakla birlikte ahiret ve cehennemle ilgili çok etkileyici bir dilin hakim olduğu surede, müşriklerin Hz.Muhammed ve Kur'an hakkında ileri sürdükleri tutarsız iddialara cevap verilmektedir. Bir başka dile çevrilmesi en zor surelerden biridir. Çünkü içerdiği mesaj kadar uslubu da çok üst düzeyde ve etkileyicidir. -----

(bkz.Hasan Elik & Muhammed Coşkun, "İndirildiği Dönemin Işığında Kur'an Tefsiri)

MÜŞRİKLERİN UMURSAMADIKLARI HESAP GÜNÜ 

Ey Muhammed'in peygamberliğine inanmayan ve onun hesap günüyle ilgili uyarılarını hafife alan müşrikler!
1-Vaktiyle Musa peygambere ilahi vahyi verdiğimiz Tûr dağına andolsun
2-Ona verdiğimiz satır satır yazılmış ilahi kitaba andolsun
3-Açık sayfalarda yazılmış, yazılanlar sayfalara ayrılmış o kitaba 
4-İbadet için gelen insanlarla dolup taşan Kabe'ye andolsun
5-Üzerinizi kaplayan şu muazzam gökyüzüne andolsun
6-Ve dalgalanıp kabaran coşkun denizlere (bkz.Taberi) yemin olsun ki
7-Elçimiz Muhammed'in söz ettiği hesap günü mutlaka gelecektir. 
8-Sizin umursamazlığınız bu gerçeği değiştirecek değildir. Onu önlemek kimsenin elinde değildir.

9-Gökyüzünün dehşetli bir şekilde sarsılacağı o kıyamet günü geldiği zaman 
10-Ve dağların yerlerinden oynayacağı
11-Vay hallerine elçimizi yalanlayanların!
12-Çünkü onlar dünya hayatında hesap gününü umursamadan yaşamış, elçimizin uyarılarını alaya almışlardı.

13-O gün müstehak oldukları şekilde yaka paça cehennem ateşine atılacaklar 
14-Ve kendilerine, "İşte elçimiz sizi uyarırken alaya aldığınız ceza budur.
15-Söyleyin bakalım, bu uyarılar, iddia ettiğiniz gibi sihir miymiş yoksa siz mi gerçeği bir türlü görmek istemiyormuşsunuz? 
16-Şimdi girin bakalım ateşe! İster dayanmaya çalışın dayanabilirseniz, ister feryat edin, kimse kulak asmayacaktır. Çünkü müstehak olduğunuz cezayı çekiyorsunuz." 

MÜMİNLERE SUNULACAK NİMETLER

17-Elçimize iman eden ve Allah'ın emirlerine göre yaşayan müminler o gün nimetlerle dolu cennete gireceklerdir. 
18-Rableri onlara cehennem yüzü göstermeyecek ve kendilerine sunulan nimetlerden huzur içinde istifade edeceklerdir. 
19-Onlara, "Elçimize iman edip emirlerimize uygun yaşamanın karşılığında şimdi gönlünüzce yaşayınız" denilecek  
20-Ve onlar kendilerine eşlik edecek güzel gözlülerle birlikte sıra sıra tahtlara kurulacaklardır.

21-İşte böyle iman etmiş ve kendileri gibi imanlı nesiller yetiştirmiş kimseleri cennette bir araya getireceğiz. Her ne kadar sonra gelen nesiller ataları kadar tevhit mücadelesinin ağır bedelini ödememiş de olsalar, onları da atalarıyla aynı cennete dahil edeceğiz. Böyle yapmış olmakla atalarının ödülünden herhangi bir şey eksiltmeyeceğiz, aksine herkes imanına ve ilahi emirlere uygun yaşamasına göre ödüllendirilmiş olacak.

22-Canlarının çektiği meyve ve etlerden bol bol vereceğiz
23-Orada kadeh tokuşturacaklar ama içtikleri içkiler nedeniyle ne bir boş sözleri olacak ne yanlış davranışları, ne de günaha girecekler. 
24-Onlara hizmet eden gılmanlar çevrelerinde fırdönecek. Onlar sanki sedefinde saklı inci gibidirler.

25-Aralarında sohbet edecekler;
26-"Biz dünyada yalnızca Allah'a kulluk eder, O'nun  elçisine inanır, O'nun emirlerine göre yaşar, ahirette O'nun azabına maruz kalmaktan korkar ve bizi o azaptan koruması için  hep dua ederdik.  
27-Şükürler olsun Allah'a ki bugün bizi cehennem ateşinden korudu 
28-Vaat ettiği cennet nimetlerini bahşetti. Gerçekten Allah, sonsuz iyilik ve merhamet sahibidir" diyeceklerdir.

PEYGAMBER'İN GÖREVİ 

29-Ey elçimiz Muhammed! Müşriklerin alay ve inkarlarına aldırmadan tebliğ görevine devam et! Senin görevin budur. Söylediklerine hiç üzülme! Sen onların iddia ettikleri gibi güya cinlerden bilgiler alan bir mecnun veya kahin değil, rabbinin gönderdiği ilahi vahye mazhar olmuş bir peygambersin!

MÜŞRİKLERİN PEYGAMBERLE İLGİLİ TUTARSIZ İDDİALARINA CEVAPLAR 

30-Sana şair diyorlar, güya alaya almak için! "Başına bir hal geleceğinden endişe ediyoruz" diyorlar öyle mi? 
31-Sen de onlara de ki: "Madem benim uyarılarıma kulak vermiyorsunuz, o halde bekleyin bakalım, kimin başına ne hal geleceğini hep birlikte göreceğiz!"

32-Aslında bu söylediklerinin akla yatkın olmadığını, senin şair veya kahin olmadığını pekala biliyorlar ama iyice yoldan çıkmış azgın kimseler oldukları için senin peygamberliğine ve uyarılarına inanmak istemiyorlar. 
33-İnanmamalarını makul göstermek için, Kur'an'ı senin uydurduğunu iddia ediyorlar.
34-Madem öyle, onlar da Kur'an'n bir benzerini ortaya koysunlar da görelim!

35-Onlar yerden göğe bütün kainatı ve bizzat kendilerini Allah'ın yarattığını bilmiyorlar mı? Yoktan mı yaratıldılar, yoksa yaratan kendileri mi?
36-Yoksa gökleri ve yeri onlar mı yarattı? Öyleyse niçin elçimize karşı kibirleniyorlar? Hayır, bir türlü kavrayamıyorlar.
37-İlahi kudret onların yanında veya hakimiyetlerinde mi ki seni peygamberliğe layık görmüyorlar? (bkz.Zemahşeri)
38-Sanki kimin peygamber olacağına karar verme yetkisi onların elindeymiş yahut kendilerine vahiy gelmiş gibi seni yalanlıyorlar (bkz.Zemahşeri) Yoksa onların göklerde konuşulan vahyi dinleyecek merdivenleri mi var? Varsa ellerinde böyle bir vahiy, senin gibi onlar da ortaya koysunlar bakalım! 

39-Bu nasıl bir Allah inancıdır ki hem O'na inandıkların söylüyorlar, hem de başka varlıkları şefaatçi kabul edip ortak koşuyorlar. Üstelik hakir gördükleri için kendileri kız çocuk sahibi olmayı istemezken melekleri "Allah'ın kızları" olarak telakki ediyorlar. 

40-Sanki sen onlardan peygamberlik görevinin karşılığında dünya menfaati talep ediyorsun da bu istek onlara ağır geliyormuş gibi davranıyorlar.
41-Bir taraftan da, gaybı bilirmiş gibi Allah hakkında yalan yanlış inançlar uyduruyor, O'na ortak koşuyorlar. (bkz.Kurtubi) Yoksa gayb onların yanında da onlar mı hükmediyorlar? (bkz.Kurtubi

42-Bu da yetmezmiş gibi sana ve tevhide karşı tuzaklar kuruyorlar! Bilsinler ki tuzakları başlarına geçecek ve hezimete uğrayacaklar! Ey elçimiz! Sen onların tuzakları karşısında yılgınlık gösterme, görevine devam et! (bkz.Taberi)

43-Sanki Allah'tan başka kulluk edilmeye layık kudret varmış gibi bazı varlıkları şefaatçi kabul edip O'na ortak koşuyorlar! Allah onların bu yakıştırmalarından yücedir, kulluk edilmeye layık yegane kudrettir.

44-Elçimiz Muhammed'in uyarılarını alaya alan ve "Madem gerçek bir peygambersin, o halde başımıza taş yağdır da görelim!" (bkz.İsra 17/92) diyen müşrikler, başlarına gerçekten böyle bir ceza yağdırılacak olsa bile, o cezayı bilfiil yaşayıncaya kadar bu inkarlarını sürdürür, ancak iş işten geçtikten sonra inanıp yalvarmaya başlarlar. 
45-Bu yüzden sen onların bu tavırlarına aldırma! Bırak, kendilerine vaat edilen ilahi ceza ile karşılaşacakları güne kadar bu inatlarını sürdürsünler.
46-Çünkü sen tebliğ etmekle görevini yapmış bulunmaktasın. Ama o gün gelip çatınca, şefaatçi telakki ettikleri varlıklar kendilerine fayda etmeyecektir. 
47-Kaldı ki o dehşetli kıyamet günü gelmeden önce de hezimete uğrayacak ve dünyevi cezayı çekeceklerdir, fakat bugün içlerinden çoğu buna ihtimal vermemekte, sahip oldukları gücün ellerinden gideceğini düşünememektedir.

PEYGAMBER'E SABIR ve KARARLILIK TAVSİYESİ

48-Ey elçimiz Muhammed! Rabbinin verdiği görevi sabır ve kararlılıkla yapmaya devam et! Onların tehditlerine aldırma! Biz seni muhafaza edecek ve tevhidi muzaffer kılacağız. Sen sürekli olarak rabbini an, daima O'na kulluk et! 
49-Gece ve gündüz, sabah ve akşam, yalnızca O'na bağlan, tevhitte kararlı ol!

(Surelerin Türkçe özü için, Sayın Hasan Elik ve Sayın Muhammed coşkun hocalarımızın ilmine ve onların "İndirildiği Dönemin Işığında Kur'an Tefsiri - Tevhit mesajı" isimli muhteşem eseri ile Sayın Abdülaziz Bayındır hocam ile Sayın Hakkı Yılmaz hocalarımın ilimlerine minnettarım)

Diğer sureler için link;
TÜRKÇE ÖZLÜ KURAN ve DİĞER YAZILAR